Ciao!

Mulla on ollut jo pitkään haaveissa semmonen pieni "käteen sopiva" tehosekoitin/silppuri, jolla onnistuisi tehdä kätevästi esimerkiksi pestoa ym. Oon kuitenkin ihan ulalla aina kaupoilla käydessä, sillä missään ei tunnu semmoisia myytävän! Tarkoitan siis sellasta pientä purkkia, josta terän saa irroitettua, jotta ne viimeisimmätkin rippeet saa sieltä purkin pohjalta kaavittua lautaselle.. Semmoinen on tosissaan nyt etsinnässä, varsinkin kun löysin erään aivan mahtavan kuuloisen pähkinäkastikkeen ohjeen!

Asiasta kukkaruukkuun, tein tässä eräs kaunis (ts. harmaa suomalainen syyspäivä) päivä aika hyvää kaalilaatikkoa, joka on sekä maidoton että munaton. Ja riisitönkin, kun laitoin riisin tilalle vähän hirssiä. Jälkeenpäin ajateltuna ens kerralla laitan noin puolet tämän kokeilun hirssin määrästä, joten se on tässä valmiina puolitettuna. Vähentää sokerienkin määrää sopivasti..

Koska tämä on sekä maidotonta että munatonta ja suurimmat energiat tulee jauhelihasta, niin söin tätä eräskin päivä niin, että lämmitettyäni satsin, lorautin perään extra neitsyt oliiviöljyä ja vähän herbamarea. Tulee helppo ja maukas energialisä annokseen.

 

Kaalilaatikko hirssillä (ilman siirappia)

(tulee isohko uunivuoallinen, 5-6 annosta)

 

pieni keräkaali (reilu 1 kg)

n. 500 gr naudan jauhelihaa

sipulia, valkosipulia ym.

suolaa, pippuria, mausteita..

vajaa 1 dl keitettyä hirssiä

 

Pilko/silppua kaikki ainekset valmiiksi. Huuhtele hirssi erittäin hyvin (käytä apuna esim. teesihtiä) ja laita kypsymään pieneen kattilaan. Tein hirssistäni vähän puuromaista. Paista jauheliha, sipulit ym. pannulla ja siirrä sivuun. Käytin muutaman ruokalusikallisen valmista valkosipulitahnaa, joka toi mukavasti makeutta kokonaisuuteen. Lorauta reilun desin verran vettä sekä suolaa pannun pohjalle ja lataa siihen kaalisilppu. Jos käytössäsi on vain pieni pannu, lienee parasta paistella kaali parissa-kolmessa osassa. Kääntele pehmeähköksi about reilun vartin verran.

Yhdistä ainekset haluamallasi tavalla uunivuokaan ja paista noin 170 asteessa tunnin tai parinkin verran, jätä jälkilämpöön hautumaan ja lähde vaikka lenkille. Kotiin palattuasi sinulla on mahtavan makuinen kaalilaatikko odottamassa. :)