Heippa, ja tervetuloa lukemaan hieman erilaista elämäntapablogia.

Tätä artikkelia kirjoittelee kahden- ja kolmenkymmenen ikävuoden puolivälissä keikkuva opiskelijatytsy. Olen gradua vaille valmis maisteri, mutta tietä on vielä jonkin aikaa taivallettavana. Muutoin elämään kuuluu kissa, ihan pian toinenkin. Myös liikuntaa (pyöräily, kävely, kuntosali) harrastan melko aktiivisesti. Pidän kavereistani, eläimistä, hyvästä ruoasta ja musiikista. Olen siis tuikitavallinen suomalainen nainen.

Tarkoituksenani on kerätä tänne käyttämiäni ja soveltamiani reseptejä sekä kokemuksia maidottomasta, gluteenittomasta ja vähäsokerisesta ruoanlaitosta. Saatanpa mainita sanan tai kaksi myös liikkumisista. Pääpaino on kuitenkin tässä elämäntyylissäni, jonka omaksuin terveyssyistä tämän vuoden vappuna eli melkolailla viisi kuukautta sitten. Tällä ruokavaliolla ei ole ollut vaikeuksia pysytellä, sen verran paremmin olen kyseisen vaihdoksen jälkeen voinut! Tahdon korostaa, että välillä saattaa tulla vastaan himppasen gluteenia tai maitoa sieltä täältä (esimerkiksi ulkona syödessä), eli en ole näille allerginen vaan välttelen niitä muista syistä.

Pääpointtina tässä ruokavaliossa minulle henkilökohtaisesti on

  • gluteenin ja maitotuotteiden välttäminen
  • verensokerin pysyminen tasaisena (jaksaminen)
  • diabeteksen puhkeamisen estäminen
  • kolesteroliongelmien hallinta nyt ja tulevaisuudessa
  • suolisto-ongelmien hoito ja ennaltaehkäisy
  • yleinen elinvoiman ja jaksamisen ylläpitäminen

Ranskalaisin viivoin listattuna on varmaan helpointa kuvailla sitä, mitä tähän ruokavalioon ei kuulu:

  • gluteenia sisältävät viljat (esim. vehnä, ruis, ohra, kaurakin)
  • hiiva kaikissa muodoissaan, myös hiivauute
  • maitotuotteet, ei edes jogurtti tai kypsät juustot
  • ruokaan lisättävä sokeri (käytän sen sijasta erytritolia ja steviaa makeutukseen)
  • hedelmät suurissa määrin (syön about muutaman viikossa)
  • peruna ja riisi ym. vain liikuntasuoritusten jälkeen

Pyrin sisällyttämään päivittäiseen ruokaani mahdollisimman paljon kasviksia (eli vihanneksia ja juureksia). Toinen pääryhmä kuluttamissani elintarvikkeissa on liha (nauta, sikakin, kala, broileri, kalkkuna). Rasvoina käytän pääosin oliiviöljyä ja kookosöljyä. Tavoitteenani on siis syödä mahdollisimman "pelkistettyä" ruokaa, vaikka kirjaimellisesti pelkistettyähän se ei käytännössä useimminkaan ole. Tarkoituksena on myös valmistaa mahdollisimman lisäaineetonta ruokaa, joskin esimerkiksi leikkeleitä syön mm. välipaloina tai aamiaisella.

Tervetuloa seuraamaan!